czwartek, 27 września 2012

Polenta. I karmelizowane banany.

Podpatrzony u Sylwi, pomysł na śniadanko z dodatkiem karmelizowanych bananów, zrealizowany dzisiejszego ranka...
Słońce mnie dziś rozpieściło na całego, a takie słoneczne banany, dodały mi uśmiechu na resztę dnia:)

Składniki:
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 i 1/4 szkl. mleka i wody ( pół na pół)
  • łyżka siemienia lnianego
  • suszona figa
  • łyżka dżemu (o smaku : marakuja, papaja)
  • banan
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka masła
Mleko i wodę gotuję. Kiedy zacznie wrzeć, wsypuję kaszę, ciągle mieszając gotuję ok. 3 minut. Przelewam do miski, po wymieszaniu z siemieniem. Banana karmelizuję z masłem i cukrem. Dodaję do kaszy.  Podaję z figą i dżemem. Pycha!!!

3 komentarze:

  1. pyszna polenta! a te banany, niebo! *.* taka słodycz, mm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście się zgrałyśmy:D
    mmm z Twoimi dodatkami też by mi bardzo smakowała<3

    OdpowiedzUsuń