Proste a takie trudne do zdobycia:)
Składniki:
Farsz:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżeczka sosu sojowego
- ząbek czosnku
- kawałek (ok 3 cm) kłącza świeżego imbiru, obrany i posiekany)
- dymka, posiekana
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistek
- 2 jajka
- szczypta soli
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 mm, podzielić na kwadraty o boku 5 cm.Na środku każdego ciasta ułożyć łyżeczkę farszu, brzegi zlepiać tak aby farsz nie wypadał. Pierożek powinien wyglądać jak mała torebka. Pierożki gotować na parze ok 10 min.
Sos:
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki wody
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól
Nigdy nie jadłam takich pierożków, zapowiadają się świetnie :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie uczę się tej sztuki. Chinkali wyszły mi znakomicie, perfekcyjnie rzekłabym. Teraz czas na wonton. Wykorzystam ten przepis, jakoś przemawia do mnie. dziekuję
OdpowiedzUsuńdobre
OdpowiedzUsuń