środa, 26 września 2012

Jęczmienne gofry. Z orzechami.


Wczoraj mój debiut za kierownicą... I muszę przyznać..., że jestem z siebie zadowolona:)
Chociaż zapewne mogło być lepiej...
Czas leci nieubłaganie, coraz mniej czasu na wszystko...
Ale wszystko posuwa się do przodu...<pozytywnie nastawiona>:)
Potrzebowałam tego!:) W taki piękny, letni, ale już jesienny dzień:)
Pyszne, orzechowe gofry spisały się idealnie w roli kolacji:)



Składniki(5 sztuk):
  • jajko
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • 2/3 szkl. płatków jęczmiennych
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Jajko ubijam z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą. Płatki i orzechy miksuję blenderem. Do jajka dodaję mleko i wodę oraz mąkę z mieszanką orzechowo-jęczmienną. Nie dodaję oliwy ( orzechy są tłuste). Mieszam do uzyskania gęstego ciasta, ew. dosypując mąki, lub dolewając mleka. Smażę gofry w rozgrzanej gofrownicy. Podałam z serkiem wiejskim, masłem orzechowym i orzechami włoskimi:)

5 komentarzy:

  1. mam nadzieje, ze zostanie mi wybaczona kradzież jednego takiego gofra! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka mi cieknie na widok takich gofrow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To masło wygląda rewelacyjnie na gofrach, a same gofry musiały być naprawdę smaczne! :)
    Ale mi sie marzy dostanie prawka za drugim podejściem...

    OdpowiedzUsuń
  4. marzę teraz o takim goferku, podzielisz się?*.*
    eh, a mnie jeżdżenie kompletnie nie wychodzi, chyba ktoś mi poskąpił talentu:p

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na gofry!
    ps wiem, że to nieładnie, ale jak patrzę na tego noża usmarowanego masłem orzechowym, to mam przemożną ochotę go oblizać :D

    OdpowiedzUsuń