niedziela, 16 września 2012

Makaron z kurczakiem i warzywami. Z wyczuwalną orzechową nutą.


Dzisiaj miałam wielką ochotę, na porządną porcję sytego, dobrego makaronu. I zrobiłam. Niedzielne południe wypełnione niezwykłą wonią smażonego czosnku, kurczaka i masła orzechowego;)
Według mnie w połączeniu z pomidorem i fasolką, tworzą jeden z lepszych makaronów jakie jadłam w życiu:)
A teraz czas wziąć się za naukę ( weekend upływa , a ja jeszcze nic nie zrobiłam:D)
Składniki:
  • 70 g makaronu ( u mnie pełnoziarniste spaghetti)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki harissy
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • 100 g fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
  • łyżka masła orzechowego
  • sól
  • pęczek natki pietruszki
Pierś pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, zalać olejem sezamowym i harissą. Odstawić do lodówki na pół godzinki. Czosnek posiekać drobno, pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę wrzucić na wrzątek, zblanszować. Kurczaka podsmażyć na oliwie, doprawić solą. Dodać czosnek, smażyć, ciągle mieszając ok. 2 minuty. Dodać pokrojonego pomidora i fasolkę. Wymieszać. Na koniec dorzucić posiekaną natkę i masło orzechowe. Makaron ugotowany al dente, wrzucić na patelnie. Mieszając energicznie, połączyć wszystkie składniki, znajdujące się na patelni. Podawać posypane natką. Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Orzechowa nuta tego dania podbiła moje serce... <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś Fix Knorr'a Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym. Odkąd zaczęłam gotować, nie używam gotowych mieszanek. Na dobrą sprawę zapomniałam o tym sosie, muszę pomyśleć o czymś z dodatkiem masła orzechowego, bo bardzo lubiłam to danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło orzechowe sprawdza się świetnie w wytrawnych połączeniach. Lubię takie makarony :)

    OdpowiedzUsuń