sobota, 15 września 2012

Krokiety. W orzechowej panierce.


Już dawno temu, w programie emitowanym na TVN Style "Rewolucja na talerzu", zetknęłam się z krokietami w panierce orzechowej. Postanowiłam wypróbować przepis, i tak jak prowadzące programu, zastąpić bułkę tartą orzechami. Zmieniłam tylko gatunek ( zamiast włoskich użyłam zmielonych pistacji i laskowców). I tak powstały, te o to cudeńka!
Niezwykle pyszne, chrupiące za sprawą orzechowej panierki.  Po prostu niebo:)



Składniki:


Ciasto:
  • szkl. mąki pełnoziarnistej
  • szkl. wody
  • szkl. mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki sody
Farsz:
  • garść suszonych borowików
  • 200 g kapusty kiszonej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz 
Panierka:
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g pistacji
  • białko jajka

Jajko ubić z sola i sodą. Dodać mleko z wodą, a następnie mąkę. Smażyć naleśniki na patelni teflonowej, z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Grzyby namoczyć w wodzie, gotować ok. 10 min. Wyciągnąć z garnka łyżką cedzakową, pokroić. Kapustę gotować do miękkości, odcedzić i posiekać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać grzyby, kapustę i czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Co chwila dolewając wywaru z gotujących się grzybów, dusić ok 10 min.
Przygotować panierkę: pistacje i orzechy laskowe zmiksować w blenderze na drobno. Białko lekko ubić widelcem.
Na naleśnika kłaść łyżkę farszu, zwijać, panierować w białku i orzechach. Krokiety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec 15 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podałam tradycyjnie, z czerwonym barszczem:)




3 komentarze:

  1. O, nigdy nie jadłam takich krokietów. Zaciekawił mnie ten pomysł. :) Skoro tak polecasz, może kiedyś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne! nigdy nie lubiłam tej panierki z bułki tartej, a taka musi być pyszna!
    mam tylko pytanie, na ile krokietów jej starcza?

    OdpowiedzUsuń