Kiedy tato przywiózł z lasu koszyczek kurek, wiedziałam że nie mogę ich zmarnować. Chciałam przyrządzić coś zdrowego, sycącego, a zarazem smacznego. Padło na zapomnianą przeze mnie grykę!:)
Kiedy ją ostatnio przyrządzałam? Myślę , że ok. pół roku temu. Tak wiem. Jest bardzo zdrowa ( najzdrowsza z wszystkich kasz), i nic nie jest w stanie usprawiedliwić mojego braku zainteresowania tym cudeńkiem. Ale dzisiejszy smak potrawy, przywołał ten, tak niesamowity aromat i smak, że już na pewno nie zapomnę o niej na tak długo!
Składniki:
- 200 g kurek
- 2 łyżki masła
- peczek koperku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
- sól i pieprz
- łyżka śmietanki 30 %
- 100 g kaszy gryczanej
- łyżka oliwy
Kaszę ugotować na sypko, w osolonej wodzie, z dodatkiem oliwy. Odstawić. Kurki zblanszować. Smażyć na maślę ok 5 min, doprawić do smaku, dodać posiekany na drobno czosnek i koperek. Smażyć , mieszając ok 2 min, do zrumienienia czosnku. Dodać 2 łyżki wody i śmietankę, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.Doprawić do smaku. Kaszę wyłożyć na talerz. Na nią wyłożyc grzybki. Smacznego.:)
O, dawno już nie jadłam kaszy gryczanej, a przecież tak ją lubię. Z grzybami smakuje świetnie. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam kurek w tym sezonie. Z kaszą gryczaną prezentują się bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńprzepis na kaszke:
OdpowiedzUsuń2,5 lyzki kaszki kukurydzianej
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
stewia (lub inne slodzidlo)
Kaszke zalac mlekiem i woda, gotowac az do zgestnienia. Przelac do miseczki, jak ostygnie to wlozyc do lodowki na cala noc. Rano przerzucic na talerz :)
ale mam ochote na kurki *.* z kasza gryczana - PYCHA!
OdpowiedzUsuńKurki z kaszą gryczaną. W tym kierunku nigdy nie szłam, ale czas zmienić drogę :-)
OdpowiedzUsuń