piątek, 14 września 2012

Gofry. Owsiane.

Dzisiaj śniadaniowe niebo! Gofry;)
Musiałam uczcić tym o to posiłkiem weekend:)
Od kiedy skończyły się wakacje, tęsknie za leniwymi śniadaniami, brakuje mi czasu na to, aby wałesać się po kuchni...
Te gofry znalazłam u Makaron i Rodzynka, przepis troszeczkę zmodyfikowałam:)



Składniki ( 6 sztuk):
  • 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. wody
Jajko ubić z cukrem, sola i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko z wodą i cynamonem oraz oliwę, wymieszać. Połączyć mąkę z płatkami, wsypać do miseczki ze składnikami mokrymi. Wymieszać, do uzyskania gęstej masy. Gofry smażyć w mocno nagrzanej gofrownicy, do uzyskania złotego koloru (u mnie jeden gofr nabrał za bardzo złocistego koloru, bo były smażone za długo:D). Podałam z serkiem wiejskim i smażonymi malinami, oraz z masłem orzechowym i pistacjami. Smacznego!:P

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te gofry. Świetnie u Ciebie podane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, owsianych nigdy nie robiłam. Muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam tego z serkiem i malinami, cudo<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Też się do nich przymierzam, a tutaj tak pysznie wyglądają, że już mam ochotę :D

    OdpowiedzUsuń