środa, 15 sierpnia 2012

Prostota najlepsza. Spaghetti z czterech składników..

Uwielbiam proste dania.  Kiedy w lodówce nie mam zbyt wielu składników, staram się używać tych które zawsze mam pod ręką.  I tak było też dzisiaj. Masło, czosnek, pietruszka i jajko znajdują się w niemal każdym domu i o każdej porze roku. Tak mało, a można wyczarować taki pyszny, lekki makaron. Polecam, bo jest naprawdę znakomity:-)

 Składniki:
  • 100 g makaronu spaghetti( u mnie pełnoziarnisty)
  • duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • garść natki pietruszki
  • łyżka masła
  • jajko
  • sól i pieprz
Makaron ugotować al dente, w mocno osolonej wodzie( nie dodałam soli do masła, to makaron ma być słony) Czosnek posiekać drobno, podsmażyć go na maśle do zrumienienia, czyli około minutki. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzić, dodać drobniutko posiekaną natkę oraz masło z czosnkiem, wymieszać. W garnuszku zagotować wodę z łyżeczką octu. Kiedy zacznie wrzeć, zamieszać aby powstał wir. Jajko uprzednio wlane do filiżanki ( co zapobiega jego rozlaniu) wrzucić na wodę, gotować ok 3 min, aby było zwarte na zewnątrz, a miękkie w środku. Na talerz wyłożyć makaron, na niego ułożyć delikatnie jajeczko. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego:)


3 komentarze:

  1. O, ciekawy pomysł. :) Dobrze sprawdza się przy awaryjnych obiadach a'la "zapomniałam zrobić zakupów". Chociaż... w leniwy dzień też ze smakiem zjadłabym to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie proste dania i ja lubię! :) a spaghetti wygląda naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń