Wczoraj, przeglądając książkę z przepisami wegetariańskimi natknęłam się na ten przepis. Papryka i pomidor o tej porze roku zazwyczaj znajdują się na półkach w mojej lodówce, dlatego spróbowałam przyrządzić to apetycznie prezentujące się danie. Pieczona papryka, pomidor i czosnek cudownie do siebie pasują, do tego bazylia, którą uwielbiam. Już teraz wiem że to danie będzie częstym gościem na moim talerzu :-)
Składniki na 2 porcje:
- 1 papryka czerwona
- 1 duży pomidor
- ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej
- pieprz i sól
- 200 g makaronu penne ( ja użyłam pełnoziarnistego)
Warzywa wyjąć z piekarnika,gorące przełożyć do blendera i zmiksować z pęczkiem bazylii i przyprawą do kuchni włoskiej. Podawać z makaronem. Ewentualnie posypać startym serem (ja pominęłam). Smacznego!:)
Pyszności! :) Uwielbiam taki makaron.
OdpowiedzUsuń