sobota, 11 sierpnia 2012

Papryka, pieczarki i ser. Kuskus na bogato.


 Od dawna chodził za mną kuskus. A że mam do niego sentymentalne podejście, raz dwa zabrałam się za wyszukanie przepisu w którym mogłabym wykorzystać tą kaszę. Co najbardziej podoba mi się w tej kaszy? Można z nią robić dosłownie wszystko, można ją przyrządzić na słono, słodko, kwaśno, pikantnie. Jej uniwersalny smak pasuje do wszystkiego. A że akurat w lodówce znajdowały się papryka , pieczarki i kawałek sera, postanowiłam że tym razem kuskus będzie po wegetariańsku:) Pycha!
Przepis znaleziony w książce z serii GoodFood BBC Books.


Składniki na 2 porcje:
  • 140 g kaszy kuskus
  • czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 120 g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • sól
  • chili w proszku
  • łyżka oliwy
Kaszkę kuskus zalać 300 ml wrzątku, odstawić do napęcznienia.  W tym czasie pokroić paprykę i pieczarki w kosteczkę, czosnek posiekać drobniutko, a ser pokroić w 2 cm kwadraty.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, smażyć ok. 4 min, posolić, zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić czosnek, smażyć minutkę, dodać pieczarki i smażyć kolejne 4 minuty. Pieczarki zdjąć z ognia, na patelnię wlać łyżeczkę oliwy i podsmażyć ser, aż będzie chrupiący. Kuskus odcedzić, dodać pokrojoną natkę i podsmażoną paprykę, doprawić do smaku chili i solą, wymieszać. Na talerze wyłożyć kuskus, na nim ułożyć pieczarki i ser, posypać po wierzchu pietruszką. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam tak podany kuskus. Jest jedną z moich ulubionych kasz. :)

    OdpowiedzUsuń