poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Papryka i chili. Zupa krem.



 Nie wiem jak to możliwe, że podczas gdy za papryką w wersji surowej nie przepadam, to w postaci pieczonej zdecydowanie jest to mój numer jeden:P
Zupy krem nie robiłam nigdy:)
To mój absolutny debiut w tej dziedzinie:P
Ale za to , jaki udany debiut!



 Składniki( 2 porcje):
  • 3 czerwone papryki
  • pomidor
  • 2 duże ząbki czosnku
  • marchew
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 1/2 szkl. bulionu ( z kostki)
  • sól
  • łyżeczka harissy ( lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
  • 2 łyżeczki śmietany
  • pestki dyni
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na mniejsze kawałki. Pomidora i obraną marchew również pokroić. Wyłożyć na brytfankę razem  z papryką i nieobranymi ząbkami czosnku. Posolić i skropić oliwą. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni. Upieczone warzywa zmiksować blenderem, dodać harissę i bulion. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na talerz wyłożyć krem, następnie kleks śmietanki. Posypać pestkami dyni. Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam zupy paprykowej. Musi być dobra, bo bardzo lubię ostre dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupy kremy wprost uwielbiam! ostre smaki tez, wiec ta zupa idealnie trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń