Nie wiem jak to możliwe, że podczas gdy za papryką w wersji surowej nie przepadam, to w postaci pieczonej zdecydowanie jest to mój numer jeden:P
Zupy krem nie robiłam nigdy:)
To mój absolutny debiut w tej dziedzinie:P
Ale za to , jaki udany debiut!
Składniki( 2 porcje):
- 3 czerwone papryki
- pomidor
- 2 duże ząbki czosnku
- marchew
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 1/2 szkl. bulionu ( z kostki)
- sól
- łyżeczka harissy ( lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
- 2 łyżeczki śmietany
- pestki dyni
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na mniejsze kawałki. Pomidora i obraną marchew również pokroić. Wyłożyć na brytfankę razem z papryką i nieobranymi ząbkami czosnku. Posolić i skropić oliwą. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni. Upieczone warzywa zmiksować blenderem, dodać harissę i bulion. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na talerz wyłożyć krem, następnie kleks śmietanki. Posypać pestkami dyni. Smacznego:)
Nigdy jeszcze nie jadłam zupy paprykowej. Musi być dobra, bo bardzo lubię ostre dania ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy.
OdpowiedzUsuńzupy kremy wprost uwielbiam! ostre smaki tez, wiec ta zupa idealnie trafia w moje gusta :)
OdpowiedzUsuń