czwartek, 23 sierpnia 2012

Moja pierwsza. Kasza jaglana na słodko.

Moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną na słodko...
Pierwsze, i nie ostatnie:) Bo po dzisiejszym połączeniu  kaszy z malinami i czekoladą, wiem że chcę tworzyć różne kombinacje z tym o to cudem;)
Muszę przyznać, że kiedy spotykałam się ( na blogach śniadaniowych) z jaglanką w różnych  wariacjach smakowych, dziwiłam się jak można, aż tak zachwycać się zwykłą kaszą...
I tu zaskocznie, bo jaglanka to (nie)zwykła kasza, wprost idealna na rozpoczęcie dnia.
Od dziś mój śniadaniowy numer jeden ( obok owsianki i pancakesów rzecz jasna:))

Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • łyżka domowych powideł śliwkowych
  • łyżka gorzkiej czekolady
  • 100 g malin
  • garść pestek dyni
Wodę i mleko zagotować ze szczyptą soli. Wsypać kaszę, mieszając od czasu do czasu, gotować ok. 20 min. Dodać cynamon. Wymieszać. Odstawić.
Kaszę przełożyć do miseczki, układać kolejno dodatki ( u mnie : czekolada, powidła, maliny), posypać pestkami. Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Kasza jaglana na słodko smakuje mi chyba bardziej niż w wersji wytrawnej :) Z domowymi powidłami i malinami to już całkowicie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja swoja pierwsza jaglanke na slodko mam jeszcze przed soba :D ale zrobie, zrobie ^^
    a Twoja pyszna! te dodatki *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze kaszy jaglanej jeszcze nigdy nie jadłam, choć planuję spróbować jej już jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez lubię jaglanki. A twoja wygląda na prawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwsza jaglanka wciąż przede mną, ale skoro patrząc na Twoją mam na nią coraz większą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń