poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Kukurydziane gofry z brzoskiwniami.

Gofry z mąką kukurydzianą? Muszę przyznać, moja pierwsza taka próba, która jak już wiem zagości w mojej kuchni na dobre.Gofry są delikatne, pulchniutkie, i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Z owocami, które są idealne w takiej porze roku jak lato. Przepis podpatrzony  u słodka pasja


Składniki:
  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko
  • 3 brzoskwinie
Wymieszać osobno składniki mokre i suche, połaczyć je razem.  Brzoskwinie pokroić na plastry, podsmażyć z łyżką cukru na maśle. W rozgrzanej gofrownicy smażyć gofry, do czasu aż zbrązowieją. Podawać z owocami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz