Dotąd znałam wątróbkę tylko w połączeniu z cebulką. Nie spodziewałam się że w parze z kapustą, papryką i porem może tworzyć tak smakowity posiłek. Dlaczego danie azjatyckie? Dodatek sezamu i chili przenosi nas w klimaty krajów Dalekiego Wschodu. Polecam i zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 400 g wątróbki( ja użyłam drobiowej, ale może być cielęca )
- por ( biała część), pokrojona w półplasterki
- papryka czerwona, pokrojona w kosteczkę
- 200 g kapusty, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki oliwy
- łyżka sezamu
- garść kolendry
- sól
Wątróbkę moczyć w mleku przez 2 h, po tym czasie pokroić ją na paseczki i obtoczyć w osolonej mące. Obsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerz, na tej samej patelni smażyć kapustę, paprykę, pora i czosnek do czasu aż kapusta pojaśnieje. Dodać chili. Sezam podprażyć na suchej patelni, dodać do warzyw razem z wątróbką. Posypać kolendrą. Smacznego:)
apetyczny sposób na wątróbkę, za którą przepadam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób na wątróbkę. Uwielbiam kuchnię azjatycką, więc chętnie się zabawię w takie fusion kiedyś :)
OdpowiedzUsuń