sobota, 4 sierpnia 2012

Wątróbka z warzywami po azjatycku.

Dotąd znałam wątróbkę tylko w połączeniu z cebulką.  Nie spodziewałam się że w parze z kapustą, papryką i porem może tworzyć tak smakowity posiłek. Dlaczego danie azjatyckie? Dodatek sezamu i chili przenosi nas w klimaty krajów Dalekiego Wschodu. Polecam i zachęcam do wypróbowania.



Składniki:
  • 400 g wątróbki( ja użyłam drobiowej, ale może być cielęca )
  • por ( biała część), pokrojona w półplasterki
  • papryka czerwona, pokrojona w kosteczkę
  • 200 g kapusty, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oliwy
  •  łyżka sezamu
  • garść kolendry
  • sól
Wątróbkę moczyć w mleku przez 2 h, po tym czasie pokroić ją na paseczki i obtoczyć w osolonej mące. Obsmażyć  na oliwie. Wyłożyć na talerz, na tej samej patelni smażyć kapustę, paprykę, pora i czosnek do czasu aż kapusta pojaśnieje. Dodać chili. Sezam podprażyć na suchej patelni, dodać do warzyw razem z wątróbką. Posypać kolendrą. Smacznego:)

2 komentarze:

  1. apetyczny sposób na wątróbkę, za którą przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy sposób na wątróbkę. Uwielbiam kuchnię azjatycką, więc chętnie się zabawię w takie fusion kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń