piątek, 7 września 2012

Piątkowe popołudnie. Dorsz z kaszą jaglaną.


 Dzisiaj pierwszy raz mogłam sobie pozwolić na leniuchowanie w kuchni. Niby pierwszy tydzień szkoły, ale już i tak mam dużo pracy ( niestety klasa maturalna!)
Powoli, powoli wszystko zaczyna wracać do normy i niedługo już wszystko będzie uporządkowane...
A dziś na obiadek? Kasza jaglana ( ulubiona) z zapomnianą przeze mnie rybką!!!
W sam raz gdy kończy się zajęcia w południe i można poszaleć z gotowaniem. Danie proste i przede wszystkim baaaaardzo smaczne;)
Polecam!

Składniki ( 4 porcje)
  • 7 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 1,2 kg dorsza lub innej białej ryby
  • 40 dkg pomidorów sparzonych, obranych, posiekanych
  • 20 dkg kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl. wody
  • sól i pieprz
W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekany drobno czosnek, chili, 2 łyżki posiekanej natki. Smażyć ok 2 min. Rybę pokroić na kawałki wielkości pudełka zapałek, włożyć  do rondla. Dodać resztę oliwy i smażyć 2 min. Dodać pomidory i wodę. Przyprawić do smaku. Gotować ok. 10 min, dodać kaszę i gotować kolejne 15 min. na wolnym ogniu. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego;)

2 komentarze: