Moje drugie spotkanie z zupą krem. Robiłam już wersję pomidorowo- paprykową, wczoraj postawiłam tylko na paprykę:) I wiecie co? Mnie smakowała o niebo lepiej... Kolor żółty? Delikatne połączenie żółtej papryki i marchewki? Czerwony? Ognista papryczka chili i czerwona papryka...
Uwielbiam takie zupki, zwłaszcza gdy paletą barw przypominają o naszej polskiej, kolorowej jesieni:)
Idealne rozgrzewająca, za sprawą ostrości chili, polecam:)
Składniki( 1 porcja):
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 strąka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- oliwa
- sól
- szklanka bulionu ( u mnie warzywny)
- jogurt naturalny do podania.
Z papryk usuwam gniazda nasienne, kroję je na ćwiartki. Marchewki i czosnek obieram, pierwszą kroję na mniejsze kawałki. . Wszystkie warzywa układam na blaszce, doprawiam solą, skrapiam oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, opiekam ok 45 min. W trakcie pieczenia, przekręcam warzywa na drugą stronę, co zapobiega przypaleniu. Gdy warzywa są już miękkie, w jednej miseczce miksuję czerwoną paprykę z chili i ząbkiem czosnku, dolewając bulion. W drugiej natomiast paprykę żółtą z marchewką i drugim ząbkiem czosnku( dolewając bulion). Obie zupki wlewam na jeden talerzyk. Podaję z jogurtem naturalnym:)
Inspiracja: Ekoquchnia, (z moimi modyfikacjami)
Ale kolorowy, bardzo apetyczny ten Twój obiad :) Taki jak lubię.
OdpowiedzUsuńBiorę:D
OdpowiedzUsuńnie dość, ze musiała być smaczna to jeszcze tak ładnie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńA ja z zupą-kremem jeszcze się nie spotkałam. Chyba czas najwyższy to zmienić!
OdpowiedzUsuń