środa, 12 września 2012

Mój ulubiony. Pęczak.

Pęczak to mój zdecydowany numer jeden, jeśli chodzi o kasze. Na słodko smakuje wyśmienicie. W moim dzisiejszym połączeniu nie brakuje mu niczego: słodkości i kwaskowatości, pomimo że jest ugotowany na wodzie;)
Pychota!!!

Składniki:
  • 100 g pęczaku
  • 300 ml wody
  • cukierek michałek
  • garść jeżyn
  • serek wiejski
  • śliwki
Wodę doprowadzić do wrzenia, wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu, ok. 20 min, ciągle mieszając. Śliwki udusić z dodatkiem wody ( ja nie dodawałam cukru , bo miałam bardzo dojrzałe śliwki) Pęczak podać z serkiem, śliwkami, jeżynami i pokruszonym michałkiem. Smacznego;)

4 komentarze:

  1. Też uwielbiam. Zrobiłaś mi mega ochotę na połączenie kaszy, serka wiejskiego i owoców <3

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno już pęczaka nie jadłam, a bardzo go lubię:)
    u Ciebie kompozycja idealna, same pyszności w miseczce<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie spotkałam się z tą kaszą, jestem ciekawa, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam tą kasze. Trzeba ugotować:D

    OdpowiedzUsuń