czwartek, 13 września 2012

Makaron. Z kurczakiem, papryką i masłem orzechowym.

Dzisiaj na obiad wybrałam makaron:)
Najlepszy, kiedy potrzebujemy dużo energi do pracy, chociażby umysłowej...
Z upragnieniem, wcinając kolejne kluseczki, marzę o dniu wolnym. A to już jutro!!! <hura>
Wracając do makaronu;) Wymyślony na szybko ( ze wszystkiego co było pod ręką), smakował tak nieziemsko, że najprawdopodobniej w niedzielę  będzie powtórka;)

Składniki:
  • 100 g makaronu tagliatelle ( u mnie pełnoziarnisty)
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • duży ząbek czosnku
  • mała cebulka
  • łyżka ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki harissy ( u mnie domowa), lub chili w proszku
  • łyżeczka masła orzechowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulkę i czosnek posiekać drobno. Paprykę pokroić na 1/2cm-owe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, na gorący tłuszcz wrzucać kolejno cebulę, paprykę, po 3 min, dodać kurczaka.Doprawić solą. Kiedy kurczak będzie ścięty, dodać czosnek, chili, sezam i natkę pietruszki. Smażyć kolejną minutę. Na koniec dodać masło orzechowe. Ugotowany al dente makaron, wrzucić na patelnię i smażyć pół minuty, aż ten przegryzie się z resztą składników. Podawać posypane natką. Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Och, pyszne połączenie :D Coś mnie kusisz, żeby porzucić wegetariańskie 30-dniowe wyzwanie... No nic, niech żyje makaron :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieee, nie jem dzisiaj więcej masła;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło orzechowe <3 uwielbiam w połączeniu z kurczakiem! kolejny makaron do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń