poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Zapach lasu. Kasza gryczana z kurkami.

Kiedy tato przywiózł z lasu koszyczek kurek, wiedziałam że nie mogę ich zmarnować. Chciałam przyrządzić coś zdrowego, sycącego, a zarazem smacznego. Padło na zapomnianą przeze mnie grykę!:)
Kiedy ją ostatnio przyrządzałam? Myślę , że ok. pół roku temu. Tak wiem. Jest bardzo zdrowa ( najzdrowsza z wszystkich kasz), i nic nie jest w stanie usprawiedliwić mojego braku zainteresowania tym cudeńkiem. Ale dzisiejszy smak  potrawy, przywołał ten, tak niesamowity aromat i smak, że już na pewno nie zapomnę o niej na tak długo!

Składniki:
  • 200 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • peczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz
  • łyżka śmietanki 30 %
  • 100 g kaszy gryczanej
  • łyżka oliwy
Kaszę  ugotować na sypko, w osolonej wodzie, z dodatkiem oliwy. Odstawić. Kurki zblanszować. Smażyć na maślę ok 5 min, doprawić do smaku, dodać posiekany na drobno czosnek i koperek. Smażyć , mieszając ok 2 min, do zrumienienia czosnku. Dodać 2 łyżki wody i śmietankę, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.Doprawić do smaku. Kaszę wyłożyć na talerz. Na nią wyłożyc grzybki. Smacznego.:)

5 komentarzy:

  1. O, dawno już nie jadłam kaszy gryczanej, a przecież tak ją lubię. Z grzybami smakuje świetnie. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam kurek w tym sezonie. Z kaszą gryczaną prezentują się bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis na kaszke:
    2,5 lyzki kaszki kukurydzianej
    1/4 szklanki wody
    3/4 szklanki mleka
    stewia (lub inne slodzidlo)
    Kaszke zalac mlekiem i woda, gotowac az do zgestnienia. Przelac do miseczki, jak ostygnie to wlozyc do lodowki na cala noc. Rano przerzucic na talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mam ochote na kurki *.* z kasza gryczana - PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurki z kaszą gryczaną. W tym kierunku nigdy nie szłam, ale czas zmienić drogę :-)

    OdpowiedzUsuń