czwartek, 9 sierpnia 2012

Pietruszka i pestki dyni. Pesto.

Natka pietruszki to jedno z moich ulubionych ziół, a że w lato mam jej pod dostatkiem, postanowiłam wykorzystać ją w kuchni, nie tylko jako dodatek do dania, lecz składnik wiodący.  I tak powstało przepyszne, zdrowe, zielone pesto. Zamiast orzechów, dodałam pestki dyni, które dodają pesto nieziemskiego smaku. Polecam:)

Składniki:
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • garść pestek dynii
  • ząbek czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 100 g makaronu spaghetti ( ja użyłam pełnoziarnistego)
Natkę pietruszki, oliwę, czosnek i pestki zmiksować na gładką masę, dodać ser, sól i pieprz, połączyć składniki. Makaron ugotować al dente, wymieszać z pesto. Wyłożyć na talerz, posypać startym serem. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. domowe pesto są genialne - pietruszkowe jest oczywiście na mojej liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń