Natka pietruszki to jedno z moich ulubionych ziół, a że w lato mam jej pod dostatkiem, postanowiłam wykorzystać ją w kuchni, nie tylko jako dodatek do dania, lecz składnik wiodący. I tak powstało przepyszne, zdrowe, zielone pesto. Zamiast orzechów, dodałam pestki dyni, które dodają pesto nieziemskiego smaku. Polecam:)
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- garść pestek dynii
- ząbek czosnku
- 50 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- 100 g makaronu spaghetti ( ja użyłam pełnoziarnistego)
Natkę pietruszki, oliwę, czosnek i pestki zmiksować na gładką masę, dodać ser, sól i pieprz, połączyć składniki. Makaron ugotować al dente, wymieszać z pesto. Wyłożyć na talerz, posypać startym serem. Smacznego:)
domowe pesto są genialne - pietruszkowe jest oczywiście na mojej liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń