środa, 22 sierpnia 2012

Najlepsze. Kukurydziane pancakes z gruszką i konfiturą jeżynowo-cynamonową.


 Od dzisiaj mój numer jeden, jeśli chodzi o pancakes. Wczoraj, rozmyślając o tym co dzisiaj zjem na śniadanko, padło na placuszki. Gruszki pod dostatkiem ( z pobliskiego sadu), jeżyny  od cioci, leżące bezczynnie w lodówce. Dlaczego by nie wypróbować?
I dzisiaj rano powstało to cudo!
Dosłownie:)
Mięciutkie, słodkie i delikatne ( dzięki gruszce), z dodatkiem kwaskowatego sosiku jeżynowego, smakują wyśmienicie. Gorąco polecam!:)



Składniki( 2 porcje):

Pancakes:
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  •  2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • duża gruszka
Jajko ubić z sodą i solą. Dodać jogurt, dwa rodzaje mąki, wymieszać. Gruszkę obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta. Połączyć z ciastem. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej.

Konfitura:
  • szklanka jeżyn
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
Jeżyny opłukać, włożyć do garnuszka, posypać cukrem i cynamonem. Smażyć na wolnym ogniu. Gdy powstanie gęsta konfitura, dodać wody i dalej podgrzewać, do uzyskania gęstej masy.
Placuszki wyłożyć na talerz, dookoła nich rozlać jeżyny.


5 komentarzy:

  1. Oj, to dopiero pyszności. :) Zapisuję przepis, bo coś mi się widzi, że jeszcze je zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kukurydzianych nie jadłam, a mąkę mam;).
    Dwie porcje?. Toż to na jedną:D

    OdpowiedzUsuń
  3. A wow. Kukurydzianych nigdy nie jadłam, ale na pewno zrobię w najbliższym czasie. Nie bądź taka, nie rób wyrzutów, niech to będzie jedna porcja... :P

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygladaja!
    a ta konfitura - musi smakowac wysmienicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czas najwyższy zainwestować w mąkę kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń