wtorek, 14 sierpnia 2012

Makaron tagliatelle z pieczonymi warzywami.

Jak ja nie cierpię takiej pogody:( Zimno, plucha. Jedyne co jest w stanie podnieść mnie na nogi to kubek gorącej kawy i dobry obiad.
Tym razem padło na makaron;) W lodówce widniały lśniące malinowe pomidory z babcinego ogródka i papryka.Musiałam je jakoś rozsądnie spożytkować. Myślałam , myślałam i wymyśliłam. Pieczona papryka i pomidor, w połączeniu ze śmietanką i serem, pychota!


Składniki:
  • czerwona papryka
  • duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g startego sera żółtego
  • łyżka śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy
  • 100 g makaronu tagiatelle ( ja użyłam pełnoziarnistego)
Paprykę i pomidora pokroić w dosć sporą kostkę, czosnek posiekać drobniutko. Na blaszkę  wyłożyć warzywa, posolić je i popieprzyć, skropić oliwą i piec w piekarniku ok 30 minut w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia zamieszać wszystko łyżką.
Makaron ugotować al dente. Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągnąć je z piekarnika i wymieszać z łyżką śmietanki, dodać makaron i wymieszać. Po wyłożeniu na talerz posypać startym serem. Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. A u mnie akurat całkiem słonecznie. A makaron prezentuje się przepysznie, bardzo taki lubię. Chyba zrobię jutro na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam, kocham makarony, zwłaszcza z takimi zdrowymi składnikami :D

    OdpowiedzUsuń