Moja miłość do kasz umacnia się. Szczególnie do tych w wersji na słodko. Nic na to nie poradzę. Dla mnie śniadanie ma być sycące, zdrowe i pożywne. Dzisiaj pierwszy raz, przygotowany pęczak. Podchodziłam do niego dosyć sceptycznie. Jęczmień na słodko? Bleee...
I się zdziwiłam kiedy wzięłam pierwszy, drugi...kęs. Pycha!
Kasze górą:)
Tylko weekend tych długo wyczekiwanych wakacji:(
Tyle rzeczy zaplanowanych..., tak mało zrealizowanych...
Składniki:
- 100 g pęczaku
- 300 ml wody ( u mnie pół na pół z mlekiem)
- szczypta soli
- garść pistacji
- suszona figa
- gruszka
- serek homogenizowany waniliowy
- maliny
Mleko z wodą posolić, zagotować. Na wrzątek wsypać kaszę. Co chwilkę mieszając, gotować ok. 20 min. aż pęczak wchłonie ciecz. Gruszkę pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą. Przełożyć do miski. Podawać z figą, malinami, serkiem i pistacjami. Smacznego:)
ja też jestem miłośniczką kasz! :)
OdpowiedzUsuńpęczak na słodko - do wypróbowania! koniecznie!
kiedyś nie byłam fanką kasz, ale jak pierwszy raz spróbowałam słodkiej wersji to nagle pojawiła się wielka miłośc:D
OdpowiedzUsuńpęczak jest pyszny! do tej pory jadałam go zwykle z jabłkiem i cynamonem, ale Twoje dodatki inspirują mnie do zrobienia jakiegoś nowego mixu!
zostałaś u mnie nominowana, zapraszam do zabawy:)
UsuńPęczak w najlepszej słodkiej postaci :) Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńja bardzo też lubię wariacje na temat ryżu na mleku z pęczakiem w roli głównej :) I faktycznie wielka pożywna micha :)
OdpowiedzUsuń