środa, 29 sierpnia 2012

Debiutancko. Pęczak na słodko.

Moja miłość do kasz umacnia się. Szczególnie do tych w wersji na słodko. Nic na to nie poradzę. Dla mnie śniadanie ma być sycące, zdrowe i pożywne. Dzisiaj pierwszy raz, przygotowany pęczak. Podchodziłam do niego dosyć sceptycznie. Jęczmień na słodko? Bleee...
I się zdziwiłam kiedy wzięłam pierwszy, drugi...kęs. Pycha!
Kasze górą:)
Tylko weekend tych długo wyczekiwanych wakacji:(
Tyle rzeczy zaplanowanych..., tak mało zrealizowanych...



Składniki:
  • 100 g pęczaku
  • 300 ml wody ( u mnie pół na pół z mlekiem)
  • szczypta soli
  • garść pistacji
  • suszona figa
  • gruszka
  • serek homogenizowany waniliowy
  • maliny
Mleko z wodą posolić, zagotować. Na wrzątek wsypać kaszę. Co chwilkę mieszając, gotować ok. 20 min. aż pęczak wchłonie ciecz. Gruszkę pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą. Przełożyć do miski. Podawać z figą, malinami, serkiem i pistacjami. Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. ja też jestem miłośniczką kasz! :)
    pęczak na słodko - do wypróbowania! koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś nie byłam fanką kasz, ale jak pierwszy raz spróbowałam słodkiej wersji to nagle pojawiła się wielka miłośc:D
    pęczak jest pyszny! do tej pory jadałam go zwykle z jabłkiem i cynamonem, ale Twoje dodatki inspirują mnie do zrobienia jakiegoś nowego mixu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zostałaś u mnie nominowana, zapraszam do zabawy:)

      Usuń
  3. Pęczak w najlepszej słodkiej postaci :) Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bardzo też lubię wariacje na temat ryżu na mleku z pęczakiem w roli głównej :) I faktycznie wielka pożywna micha :)

    OdpowiedzUsuń