piątek, 21 września 2012

Gofry. Kokosowe.


 Marzyłam o takich:)
Najlepsze gofry jaki jadłam, na rozpoczęcie weekendu:)
Temat na prezentację maturalną wybrany... Dotyczący tego, o czym uwielbiam czytać:)
Twórcza i destrukcyjna siła miłości. Omów na podstawie wybranych utworów literackich:)
Kiedy na nią natrafiłam, od razu wiedziałam , że to temat stworzony dla mnie:)


Składniki( 4 gofry):
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • gorzka czekolada w słoiku
  • orzechy laskowe
Jajko ubijam z sodą, oliwą i szczyptą soli. Dodaję cukier, mleko, wodę i mąkę. Mieszam. Wiórki podprażam na teflonowej patelni, dodaję do masy na gofry. Mieszam do uzyskania gęstego ciasta, ewentualnie dodając mąki, lub dolewając mleka. Podaję z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi.

7 komentarzy:

  1. kokosowe musiały byc pyszne! i jeszcze ta gorzka czekolada na wierzchu, cudo *.*
    temat rzeczywiście ciekawy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne. :) nigdy nie robiłam gofrów z dodatkiem kokosa, ale kusisz, kusisz..

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nadal nie mam gofrownicy :/ Gofrów nie jadłam więc z rok.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne, naprawdę <3 Ja chyba też zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos i czekolada to zestaw idealny. Muszę wyciągnąć moją zakurzoną gofrownicę, świetnie wyglądają te gofry. Dziękuję Ci za wszelkie komentarze, nawet nie wiesz jak mi jest miło :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ta czekolada z wierzchu wieńczy dzieło :)

    OdpowiedzUsuń