piątek, 10 sierpnia 2012

Kukurydziane pancakes z syropem miodowo-nektarynkowym.


Kiedy wracam zmęczona do domu, jedyne o czym myślę to pyszna kolacja. Tym razem padło na pancakes. Puszyste, delikatne, ze słodkim syropem są idealne na poprawę humoru:)
Przepis od dawna zapisany w notatniku, a z braku czasu wypróbowany dopiero dzisiaj. Moją inspiracją był przepis pochodzący z tego bloga, z moimi małymi modyfikacjami.

Składniki: 

Placuszki:

  • 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • jajko
  • 1/2 szkl. maślanki
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
Jajko ubić z cukrem i sodą, dodać maślankę, sól , oliwę i dwa rodzaje mąki, smażyć na patelni teflonowej niewielkie placuszki.

Syrop:
  • nektarynka
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
Na maśle podsmażyć nektarynkę pokrojoną w półplasterki, dodać miód, chwilkę podgrzewać, do uzyskania gęstego syropu. Placuszki polać syropem i wyłożyć na nie nektarynki. Smacznego;)


3 komentarze:

  1. Te placuszki wydają się po prostu wspaniałe. :) Wierzę, że smakują naprawdę dobrze.
    Bardzo podoba mi się Twój blog, dlatego obserwuję, na pewno będę wpadać.

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne śniadanko! taki sos koniecznie muszę wypróbować - musi być wspaniałym dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chcę takie śniadanie! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń