Kiedy babcia wręczała mi piękny słój z borówką, wiedziałam że nie mogę jej zmarnować. Musiałam znaleźć sposób na przyrządzenie jej w pyszny i zdrowy sposób. I tak padło na knedle. Jadłam już wersje ze śliwkami i malinami, ale z borówkami? :)
Jakież było moje zdziwienie, już po pierwszym kęsie. Pycha!!!
Składniki:
- 250 g sera twarogowego chudego
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- białko jajka
- szczypta soli
- szklanka borówki amerykańskiej
Twaróg i białko wymieszać, dodać sól i mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na 10 części. Na każdy kawałek ciasta kłaść 5 borówek, zlepiać i formować kulki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 5 min. Podawać z sosem jagodowym.
Sos:
- pół szklanki borówek
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- łyżka wody
Borówki podgrzewać na małym ogniu z cukrem i wodą aż do uzyskaniu gęstego syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz