sobota, 18 sierpnia 2012

Chlebek bananowy z jeżynami.

Od dawna w moich zapiskach ( przepisach do wypróbowania) widniał przepis na chlebek bananowy z borówkami, znaleziony na blogu taniec smaku. Dzisiaj wypróbowałam. Wprowadziłam kilka własnych modyfikacji, m.in to że  borówki zastąpiłam  jeżynami. Efekt? Znakomity!


Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko
  • 2 banany
  • szklanka jeżyn
Wymieszać  składniki  suche. Banana zmiksować z maślanką, olejem, jajkiem i miodem na jednolitą masę. Tak powstałą mieszaninę przelać do składników suchych i wymieszać do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Dodać jeżyny( kilka zostawić na wierzch ciasta). Ciasto wylać do keksówki, wyłożonej papierem śniadaniowym. Piec chlebek w temperaturze 170 stopni, ok. 50 min. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Jaki przepyszny! Uwielbiam chlebki bananowe, a z jeżynami jeszcze nie próbowałam. Myślę, że kiedyś będę miała taką okazję. :)

    OdpowiedzUsuń