Od dawna w moich zapiskach ( przepisach do wypróbowania) widniał przepis na chlebek bananowy z borówkami, znaleziony na blogu
taniec smaku. Dzisiaj wypróbowałam. Wprowadziłam kilka własnych modyfikacji, m.in to że borówki zastąpiłam jeżynami. Efekt? Znakomity!
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka maślanki
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka cynamonu
- jajko
- 2 banany
- szklanka jeżyn
Wymieszać składniki suche. Banana zmiksować z maślanką, olejem, jajkiem i miodem na jednolitą masę. Tak powstałą mieszaninę przelać do składników suchych i wymieszać do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Dodać jeżyny( kilka zostawić na wierzch ciasta). Ciasto wylać do keksówki, wyłożonej papierem śniadaniowym. Piec chlebek w temperaturze 170 stopni, ok. 50 min. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Jaki przepyszny! Uwielbiam chlebki bananowe, a z jeżynami jeszcze nie próbowałam. Myślę, że kiedyś będę miała taką okazję. :)
OdpowiedzUsuń